GUIDE: Sådan skifter du pærer på din bil

Hvis der er sprunget en forlygte på din bil, så er det en af de reparationer, som man med god vilje selv kan kaste sig ud i. Det kræver ikke den store tekniske snilde, intet vildt værktøj eller nogen særlig viden omkring bilen. Faktisk er det ganske ligetil.

Har du mod på selv at forsøge dig med udskiftningen, så sparer du først og fremmest en regning fra din mekaniker. Derudover har du også muligheden for at bevise overfor dig selv, og måske kæresten eller konen, at der rent faktisk er en lille mekaniker gemt i dig.

Det skal du bruge: 

Først og fremmest skal du naturligvis bruge en pære. Denne guide tager udgangspunkt i, at der skal udskiftes en pære i forlygten, så du skal bruge en forlygtepære. Disse fås rundt omkring i normale autobutikker, men fås også billigt online. Se mere her. Er du i tvivl om, hvilken pære du skal bruge, så find en med samme styrke som den, du tager ud – dette står på selve pæren i bilen.

Af værktøj skal du i virkeligheden ikke bruge andet end en skruetrækker og gerne en handske, så du ikke rør direkte ved pæren. Brug af handsken kommer vi til senere.

Afmontering af forlygtepæren:

  1. Nu hvor du har anskaffet alt hvad du skal bruge, så er det på tide at få afmonteret den sprungne pære. Derfor åbner du først motorhjelmen, og kigger over i den side, hvor pæren er sprunget.
  1. På nogle biler kræver det at enkelte dæksler skal afmonteres, før at du kan komme ned til selve pæren. Dette gøres først, og herefter burde du kunne se lygten indefra.
  1. Nu afmonterer du dækslet eller manchetten, som sidder på lygten, og pæren tages ud. Du vil desuden ofte skulle trykke et spænde til siden eller skrue et plastikstik til ene side, ellers kan du ikke få pæren ud. Dette skal du blot bruge den normale skruetrækker til.
  1. Nu skulle pæren gerne være afmonteret.

Montering af den nye pære

  1. Nu hvor den gamle pære er ude, er det på tide at få sat den nye i. Første og vigtigste skridt for at dette lykkes er, at du pakker pæren forsigtigt ud af æsken.

Vær opmærksom på, at du ikke berører selve pæren med dine fingre, da fedt og skidt fra hænderne ikke er godt for pærens og dens levetid. Brug derfor handsken ved berøring af pæren.

  1. Samme sted som du før skruede den anden pære ud, skruer du den nye pære i. Den samme holde-mekanisme som du før skubbede eller skruede til siden, spænder du op igen, og pæren skulle nu gerne sidde som den skal.
  1. Montér dækslet eller manchetten igen, så fugten holdes væk fra pæren, og skru igen det eventuelle dæksel på, hvis du skruede sådan et af, for at komme ned til selve pæren.

Hvis alt er gået som planlagt, så skulle du gerne have lys på din bil igen. Sidste skridt er derfor at tjekke at pæren lyser som normalt, ved at sætte tænding på bilen og tjekke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *